Dichter, schrijver en essayist

UITGEVERIJ ‘ELIAS’

Uitgeverij ‘Elias’ heeft ten doel verhalen over ontmoetingen en vriendschappen met Maurice Gilliams te verzamelen en te behouden. Van de gesprekken worden enkele bibliofiele boeken vervaardigd die niet in de handel worden gebracht. Voor wetenschappelijk onderzoek kan er gebruik van worden gemaakt.

Het leven is een zwemdok

Het leven is een zwemdok

Over de vriendschap met kunstschilder Antoon Marstboom.
Maart 2022 ingebonden in hard-cover 
uitgebracht in een kleine oplage.

Het huwelijk met Gregoria

Het huwelijk met Gregoria

Hoe Maurice Gilliams zijn huwelijk beleefde weten we uit zijn roman Gregoria of een huwelijk op Elseneur. Maar er is ook een andere werkelijkheid.
November 2018 ingebonden
 in halflinnen in 5 exemplaren.

Jozef Vinck

Jozef Vinck

Deze kunstschilder die behoorde tot de stroming der Animisten was bevriend met Maurice Gilliams.
September 2016 ingebonden in hard-cover uitgebracht in een kleine oplage.

Het Aanzoek

Het Aanzoek

Vrienden van Maurice Gilliams 
uit de wereld van de schilderkunst.
December 2015 ingebonden 
in halflinnen in enkele 
exemplaren.

De reis van Columbus

De reis van Columbus

Maurice Gilliams vertelt over zijn
 dichterschap en het ontstaan van
de titel: Het verleden van Columbus.
Zomer 2015 ingebonden in halflinnen in 
zes exemplaren.

De man in het venster

De man in het venster

Ivo Michiels, Paul de Vree, Pierre H. Dubois en Stefan Hertmans kwamen in de jaren 70 en 90 op radio en tv en spraken over Maurice Gilliams.
Najaar 2014 ingebonden in halflinnen
in enkele exemplaren.

Vriend De Bom

Vriend De Bom

Op zoek naar vrienden van zijn oudoom Emmanuel de Bom ging Peter Moreaux op bezoek bij Maurice Gilliams.
Najaar 2014 ingebonden in halflinnen in
enkele exemplaren.

De Glazenier

De Glazenier

De glasramen van Jos. Hendrickx in de 
Achelse abdij. Maurice Gilliams legde de contacten met de architect.
Zomer 2014 ingebonden in halflinnen
in enkele exemplaren.

Rondom de Academie

Rondom de Academie

Een korte biografische schets over afspraken en samenwerking binnen verenigingen van letterkundigen aan de hand van contacten tussen Bert Decorte en Maurice Gilliams.
Najaar 2014 ingebonden in halflinnen
 in enkele exemplaren.

Een Villa

Een Villa

Een gesprek met Omar Van Meervelde over Jacques Gorus en Maurice Gilliams is de aanzet geweest om over het villaatje in Sint-Anneke te schrijven.
Begin 2014 ingebonden in halflinnen 
in enkele exemplaren.

Aardappelmand vol zetfouten

Aardappelmand vol zetfouten

Fernand Bonneure kijkt terug op de relatie tussen uitgever en schrijver bij het tot stand komen van Vita Brevis (1975-1978).
Begin 2014 ingebonden in halflinnen 
in enkele exemplaren.

Een automythomaan

Een automythomaan

Weergave van het interview op BRT Radio 1 op 29 maart 2012 van Ruth Joos met Frans Boenders. De tekst is uitgeschreven door Hans Kleiss en van aanvullingen voorzien door Frans Boenders.
Ingebonden in halflinnen in enkele exemplaren.

De Graaf van d'Uylenburgh

De Graaf van d'Uylenburgh

Vanaf de vroege jaren zeventig is Bo Coolsaet een van de weinige echte vrienden van Maurice Gilliams geworden. Hoe de vriendschap is onstaan en wat die voor hen betekende is te lezen in de weergave van een gesprek met Bo Coolsaet in het najaar van 2012.
Ingebonden in halflinnen in enkele exemplaren.

Un livre sur rien

Un livre sur rien

Deze uitgave is een interpretatie van het interview van Martine Cuyt met Mark Insingel tijdens de literaire salon: ‘De jacht op de verloren paling’ te Antwerpen op 10 augustus 2012. De tekst is herwerkt en aangevuld door Mark Insingel.
In de herfst van 2012 ingebonden in halflinnen in 8 exemplaren.

Klappen met de Koning

Klappen met de Koning

Bob Lebacq was ambassadeur voor België, en de buurman van Maurice Gilliams in het appartementencomplex aan de Lange Gasthuisstraat. Deze uitgave is de weergave van een gesprek met Bob Lebacq en Karin Lebacq op 13 april 2013 te Antwerpen. De tekst is verrijkt met citaten uit brieven van Maurice Gilliams aan Bob Lebacq.
In het voorjaar van 2013 ingebonden in halflinnen in 5 exemplaren.

Ambachtelijk letterzetten en drukken op een handpers of een klassieke drukpers ligt binnen het bereik van Uitgeverij “Elias”. Het borduurt voort op de liefde voor het verfijnde drukwerk die Maurice Gilliams van huis uit meekreeg. Vader Frans Gilliams had een zelfstandige drukkerij, eerst in de Pruynenstraat en later in de Lange Nieuwstraat in Antwerpen.

Een van de allermooiste gedichten van Maurice Gilliams is Nachtzoelte. Hij schreef het gedicht in 1927. Het speelt zich af op landgoed Seringenhof te Wechelderzande. Hier in de Kempen ging Maurice met zijn ouders op vakantie en maakte hij kennis met zijn eerste grote liefde. Het landgoed en het statige herenhuis zijn is met veel liefde gerestaureerd. Het was tot voor kort zelfs mogelijk er te logeren en de sfeer van oude tijden te herbeleven.
Nachtzoelte is in 2012 gezet uit Bembo en te Haarlem op enkele exemplaren met de hand gedrukt op Johannot 125 gr. ; omslag Somerset 250 gr.

Zowel in zijn sierlijke kalligrafische handschrift als met gebruikmaking van de typemachine bestaan er veel brieven van Maurice Gilliams. 
Een prachtige brief uit 1956 aan Bert Decorte begint met: Als een zieke poedel ben ik uit Holland van de conferentie thuisgebracht. Een verraderlijk griepje heeft me te pakken. In de brief schrijft Gilliams over zijn debuut bij een uitgever: Elias.
De brief is in 2013 met de hand gezet uit de Bembo en deels met de handpers gedrukt te Haarlem en met de klassieke drukpers van de Polanenpers te Halfweg. Een lino naar voorbeeld van grafiek van Maurice Gilliams completeert deze uitgave.

Van artikelen die in tijdschriften of op internet zijn verschenen worden door Uitgeverij “Elias” ambachtelijke bibliofiele exemplaren vervaardigd.

Gedroomde Kinderen

Gedroomde Kinderen

In juni 2007 verscheen in Kunsttijdschrift Vlaanderen een artikel van Hans Kleiss: Gedroomde kinderen. Gilliams tussen leven en werk. In het voorjaar van 2012 is een herwerkte bibliofiele editie gemaakt in 5 genummerde en gesigneerde exemplaren afgedrukt op 120 gr. roomwit papier en met de technieken lumbecken, driegen en naaien ingebonden in olijfgroen linnen.

Het verdwenen kasteel

Het verdwenen kasteel

Unica
zie homepagina

2spraak in de herfst

2spraak in de herfst

Unica
uit: X Gedichten
Tweespraak in de herfst – 1939

De subjectieve betekenis van Sterven te Antwerpen

In januari 2012 afgedrukt op 160 gr. roomwit papier en met de technieken lumbecken, driegen en naaien.
5x ingebonden in zwart linnen met ingelegd etiket en 1x in okerkleurig linnen.

“Een berg heeft altijd stijl. Wij moeten stijl veroveren. Maar die berg heeft dat door zijn natuur. Stijl. En daar kunt ge niks aan veranderen. Dat is voltooid, niet waar? ’t Is dat wat ik betracht. Dat zo’n gedicht, het gevoelen, de indruk wekt dat er nu geen woord meer nog kan volgen”.